BRUNZIT D’ABELLES I SUSANNA MARTÍN: “ENJAMBRE”

Susanna Martín (Barcelona 1976) va venir a l’Ateneu Popular el Rec a presentar  part de la seva obra i endinsar-nos en el món del còmic, les historietes gràfiques i els esdeveniments que ens sobten al voltant d’aquest ofici que com ella ens recalca, té molt més d’artesà que d’artístic.
Passejant per la seva obra ens trobem:·“Alícia en un mundo real “(2010) junt amb Isabel Franc, la història de l’Alícia, que pateix càncer de mama.

·“Sonrisas de Bombay” (2012) l’adaptació gràfica del betseller  “Sonrisas de Bombay. El viaje que cambió mi destino”.

·“Sansamba” (2014) de nou amb Isabel Franc, els protagonistes de la història gràfica són un noi del Senegal i l’Alícia, protagonista del primer còmic citat, en un viatge cap a la mirada occidental del món africà.

ELLA EXPLICANT
Actualment Susanna està dibuixant dues novel·les gràfiques Anne Marie, ( basada en la història i personalitat d’Annemarie Schwarzenbach; filòsofa, fotògrafa, arqueòloga, periodista, novelista suissa, coneguda sobre tot per la seva faceta d’escriptora de viatges, filla d’una família aristócrata  nazi, compromesa amb el comunisme i la lluita antifeixista, lesbiana i enamorada d’Erika Mann) i  “Martina, el miedo y el gato Faluga” ( Edicions de Ponent 2014).
Susanna no para i com ella moltes. Anna Galvañ, Srta.M, Sonia Pulido, Míram Muñoz, Lola Lorente, Txus Garcia, Gally Paulapé, Maria Castejón, Pupi Herrera, Clara-Tanit Arqué, Mamen Moreu, Elisa McCausland, Alejandra Alarcón, Ana García, Raquel GU, Lydia Sánchez, MP5, Carla Berrocal, María Herreros, Cristina Durán publiquen juntes “Enjambre”. Aquest llibre antològic dibuixat per algunes de les millors autores nacionals i internacional del moment i amb una advertència com a pròleg d’Anna Miralles:
untitled
“Este libro es zumbido, es grito, es canto, es denuncia, es advertencia. Las autoras han querido reunirse esta vez para demostrar con su trabajo que no tienen nada en común, que están hartas de esa obsesión de entomólogo que tiene la sociedad, el sistema, la corriente de pensamiento imperante, llámenlo como quieran, en separar, clasificar y adjudicar a cada género su casillero estanco. Un casillero que no suele corresponder a la realidad cambiante de nuestra sociedad.”
Dit d’una altra manera…( per Carla Berrocal ):
 
Per què abelles? per obreres, ( reclamen la lògica denúncia que no es pot viure de treballar per amor a l’art, de nul·les subencions i defensa de la cultura en aquest cas, del còmic, que les institucions i administració demostren, en aberrant comparació amb altres països com França o a EEUU.
També abelles perquè senten una necessitat d’anar a la una contra una opresió latent: mantenir-se en el seu ofici es succeeix en una lluita constant contra l’encasillament, la invisibilització, la negació en gèneres com l’humor, el sexe o la violència.
En un eixam les abelles surten plegades en un brunzit inquietant.
I no, no són iguals, cada  una amb el seu estil, la seva sensibilitat, la seva obra i forma d’entendre el món.
En aquest llibre antològic de còmics i relats breus ens deleiten i il·lustren; una gran oportunitat per conèixer-les sinó les coneixem ja. Un llibre que ens mostra diferents perspectives d’una professió i ens mostra la singualritat de les seves múltiples subjectivitats com ens apunta Marika Vila en el text de cloenda.
susanna atoretrat comicSusanna Martín també forma part de l’ “Asociación de Autoras de Cómic” aquesta es crea per la necessitat d’agrupar en un col·lectiu totes les autores que lluiten per la igualtat real i efectiva en un mercat tradicionalment dominat per l’home com és en el còmic. També va ser una de les coordinadores de la plataforma “Wombastic” respostes gràfiques en contra de la reforma de la llei del avortament. I podem escoltar-la al espai radiofònic” QdeCOMIC” en la emissora InOut Radio.
 El que més ens agrada de l’obra de la Susanna és que ella defuig de les etiquetes, intenta dibuixar sense marques de gènere,  s’identifica amb el moviment queer i feminista, i així ho transmet amb els seus dibuixos. Considerem que tant des del llenguatge com des de les imatges podem canviar la societat i els rols establerts imposats per la societat patriarcal en que vivim, per això és molt important tenir autores referents com elles.
Un plaer i amb ganes de tornar a saber més d’aquest “eixam” ple d’obreres que prometen guerra:
 Propera trobada:  al saló del còmic i en aquest marc cafeta denunciant la invisibilització en aquest masculinitzat saló… a l’Ateneu Cooperatiu La Base. Atentes!
Lídia Sarda i Anna Pérez del col·lectiu feminista Degenerades

 

 

 

 

Anuncis

One thought on “BRUNZIT D’ABELLES I SUSANNA MARTÍN: “ENJAMBRE”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s